همانطور که در مطلب قبلی دیدیم، استفاده از فلش در طراحی سایت در کنار جذابیت و زیبایی و انیمیشن، معایبی نیز داشت. بنابراین نیاز به حرکتهای تعاملی در وب آنطور که باید رفع نشده بود. اینجا بود که قابلیتهای جاوا اسکریپت به گونه دیگری در عرصه طراحی وب سایت مطرح شد: کتابخانه های JavaScript.
کتابخانههای جاوا اسکریپت یا JavaScript Libraries، مجموعه کدهای جاوا اسکریپت هستند که بسیاری از کارها را آسانتر می کنند و راه میانبر میسازند. در واقع مجموعه Functionهای راحتالحلقوم را در فایلی مجزا تعریف میکنند. مثلا اگر برای ایجاد یک حرکت ساده در طراحی سایت، نیاز به چندین خط جاوا اسکریپت داریم، با اضافه کردن فایل یکی از این کتابخانهها، با یک خط می توان آن حرکت را برنامه نویسی کرد.
معروفترین و رایجترین این کتابخانهها jQuery است که همزمان با مطرح شدن نسل دوم وب یا Web 2.0 و به موازات نیازهای تازه معرفی شد. از دیگر کتابخانههای کاربردی میتوان به YUI، ProtoType، MooTools و... اشاره نمود. یکی از مواردی که اکثر این کتابخانه ها در خود جای دادهاند، بحث حرکت است. امروزه شاهد آنیم که روزانه دهها و شاید صدها ایده جدید بر مبنای jQuery در اینترنت معرفی میشوند و طراحان وب حتی بدون نیاز به داشتن دانش jQuery میتواند از این ایدهها و کدهای آماده و رایگان در سایتهای خود استفاده کنند و بومیسازی نمایند.
اما jQuery و همقطارانش چه ویژگیهایی دارند که اینچنین مورد استقبال قرار گرفته؟ اصلی ترین ویژگی آن در شعار جیکوئری یعنی "Write Less, Do More" نهفته است: میتوان با چند خط کد ساده (که آنهم میتواند در یک فایل external قرار گیرد و به صفحه اصلی لینک شود)، حرکتها و ایدههای خارق العادهای را اجرا نمود. از پیشرفتهترین نوع اسلایدرها و گالریهای متحرک گرفته، تا منوها و Tabها و افکتهای Fade و حتی تصاویر انیمیشنی کامل. بله، قابلیتهای نهفته جیکوئری حتی آنقدر زیادند که نمونه هایی از انیمیشن داستانی نیز با آن ساخته شده! بنابراین در برخی زمینهها میتواند رقیب جدی Flash محسوب شود و با فانکشنهای پیشرفته اش و سازگاری کاملش با SEO و استانداردهای وب، کم کم بر تمام پهنه اینترنت گسترده شود. همانطور که هم اکنون نیز بسیاری از سایتهای خبری و اطلاع رسانی از این کدهای قوی برای تنوع و تحرک بصری خود استفاده میکنند. نمونه ای از این افکتهای خارق العاده را می توانید در این سایت ببینید.
از آنجا که جیکوئری برای اجرای خود نیاز به نصب هیچ افزونهای ندارد و محتوای آن از کدهای جاوااسکریپت کاملا جدا هستند، بنابراین می توان ادعا نمود که کاملترین و بینقصترین نمونه از انیمیشن تعاملی تحت وب، در حال حاضر منحصر به کتابخانه های جاوا اسکریپت به خصوص jQuery است.
منبع : طراحی سایت ، طراحی وب سایت ، طراحی لوگو ، بهینه سازی سایت
:: بازدید از این مطلب : 639
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0